Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ)- Cognitive Behavioral Therapy (CBT)

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ)- Cognitive Behavioral Therapy (CBT)

  • από

Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT);

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) – CBT (Cognitive Behavioral Therapy) αποτελεί μία συνεργατική και δομημένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η διάρκεια της είναι σχετικά βραχεία, είναι εστιασμένη στο εδώ-και-τώρα και πρόκειται για την περισσότερο επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία λόγου.

Συγκεκριμένα, πλήθος μελετών ανά τον κόσμο αποδεικνύουν την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της ΓΣΘ σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών όπως είναι οι διαταραχές διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη), οι αγχώδεις διαταραχές (π.χ. διαταραχή πανικού, διαταραχή κοινωνικού άγχους, φοβίες), η ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική διαταραχή, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (π.χ. ψυχογενής βουλιμία), οι διαταραχές προσωπικότητας κ.α.

Ποια είναι η θεωρία πίσω από τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Το βασικό μοντέλο της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας δίνει μεγάλη έμφαση στη σχέση και την αλληλεπίδραση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Επομένως, ο κεντρικός άξονας της θεραπείας περιστρέφεται γύρω από το πως σκεφτόμαστε, πως συμπεριφερόμαστε και πως επικοινωνούμε στο παρόν.

Ωστόσο, με γνώμονα το βασικό μοντέλο της ΓΣΘ έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένα μοντέλα θεραπείας και συγκεκριμένες θεραπευτικές τεχνικές για κάθε διαταραχή, τα οποία εφαρμόζονται με βάση τη διάγνωση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε θεραπευόμενου. Είναι δουλειά του θεραπευτή να καταφέρει να προσαρμόσει τη θεωρία στις ανάγκες και τα συγκεκριμένα προβλήματα του κάθε θεραπευόμενου.

Για ποιο λόγο να επιλέξω τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία;

Θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής επειδή:
(1) Είναι η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που έχει μελετηθεί επιστημονικά περισσότερο από κάθε άλλη
(2) Καμία άλλη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση δεν έχει αποδειχθεί να είναι συστηματικά ανώτερη από τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία
(3) Τα θεωρητικά μοντέλα και οι μηχανισμοί αλλαγής της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας έχουν μελετηθεί σε σημαντικό βαθμό και συνάδουν με τα σύγχρονα πρότυπα του ανθρώπινου μυαλού και της ανθρώπινης συμπεριφοράς (π.χ. επεξεργασία πληροφοριών).

Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι τα θεραπευτικά οφέλη της ΓΣΘ μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και μετά το τέλος της θεραπείας, αφού στόχος είναι ο θεραπευόμενος να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *