Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Blog » Κρίσεις πανικού και αντιμετώπιση με CBT θεραπεία

Κρίσεις πανικού και αντιμετώπιση με CBT θεραπεία

Η κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά σε μια στιγμή χαλάρωσης. Το άτομο αρχίζει να αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και μέσα στα πρώτα 15 λεπτά τα συμπτώματα έχουν κορυφωθεί.

Συμπτώματα όπως:

 • Τρέμουλο,
 • δυσκολία αναπνοής,
 • ταχυπαλμία,
 • ρίγη,
 • εξάψεις,
 • εφίδρωση,
 • ένταση,
 • πόνο στο στήθος,
 • τάσεις για λιποθυμία,
 • ναυτία,
 • κόμπος στο λαιμό
 • δυσκολία στην κατάποση,
 • πόνο σε όλο το σώμα,
 • αίσθημα ότι δεν το κρατάνε τα πόδια του,
 • αίσθημα πλήρους απώλειας ελέγχου.

Ενδεικτικά αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα και σε διαφορετική ένταση.

Αίτια κρίσεων πανικού:

Η κρίση πανικού είναι αποτέλεσμα συσσωρευμένου άγχους και έντασης.

Τα άτομα που παθαίνουν κρίσεις πανικού, είναι άτομα που συνήθως δεν εκφράζουν στους άλλους την δυσαρέσκειά τους, το θυμό ή τις επιθυμίες τους και σε φάσεις έντονου άγχους αρχίζουν να γίνονται τέτοια ξεσπάσματα στο σώμα, με αποτέλεσμα την κρίση πανικού.

Στρες, καχυποψία, τελειοθηρία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα αλλά και αλλαγές που συμβαίνουν στην ζωή κάποιου όπως μπορεί να είναι το πένθος, μια ασθένεια, ένα διαζύγιο, ένα ατύχημα ή και καταστάσεις που φέρνουν το άτομο σε ένα αίσθημα αβεβαιότητας είναι λόγοι που πυροδοτούν την έναρξη μιας κρίσης πανικού.

Τα άτομα που παθαίνουν κρίσεις πανικού ΔΕΝ είναι πιο αδύναμα από τους υπόλοιπους.  Είναι συνήθως πιο ευπαθή στο στρες. Στις μέρες μας ποιος άλλωστε δεν έχει στρες. Γι’ αυτό και τα ποσοστά των ατόμων που παθαίνουν κρίσεις πανικού ανεβαίνουν όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με έρευνες πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αντιμετωπίζουν έως και μία φορά στην ζωή τους κρίσεις πανικού, ενώ πολλά είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν τις κρίσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκεί μιλάμε για διαταραχή πανικού. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς και ιδιαίτερα σε ηλικίες 18-35.

Τα άτομα που παθαίνουν κρίσεις πανικού συχνά αποφεύγουν να βγουν έξω και κυρίως χωρίς παρέα και όταν βγαίνουν βρίσκουν μέρη με εύκολο τρόπο διαφυγής. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανησυχίας τους μην πάθουν κρίση πανικού κάπου έξω.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που έπαθε κρίση πανικού στο Super Market, φοβάται μετά να πάει πάλι εκεί μην του ξανασυμβεί. Όλη αυτή η κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί διαιωνίζεται και χειροτερεύει και τα άτομα υποφέρουν.

Είναι αντιμετωπίσιμες οι κρίσεις πανικού με την κατάλληλη θεραπεία.

Το θετικό με τις κρίσεις πανικού είναι ότι είναι αντιμετωπίσιμες είτε με ψυχοθεραπεία, είτε με συνδυασμό  φαρμακευτικής αγωγής από ψυχίατρο και ψυχοθεραπεία. Ανάλογα τι κρίνεται καλύτερο και απαραίτητο για τον κάθε άνθρωπο.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γίνει είναι να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια. Το άτομο πρέπει να επισκεφθεί καρδιολόγο και παθολόγο. Εφόσον αποκλειστούν τα οργανικά αίτια και υπάρχουν τα παραπάνω συμπτώματα μιλάμε για άγχος και για κρίσεις πανικού. Είναι πολλές φορές που ένας άνθρωπος που παθαίνει κρίση πανικού πηγαίνει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου νομίζοντας ότι παθαίνει έμφραγμα ή ότι πεθαίνει. Εφόσον οι γιατροί στο νοσοκομείο του αποκλείσουν το οργανικό κομμάτι καλό είναι το άτομο να επισκεφθεί έναν ειδικό ψυχικής υγείας από την πρώτη φορά που παθαίνει την κρίση πανικού, ώστε να λάβει την κατάλληλη βοήθεια και να μην γίνει χρόνια αυτή η κατάσταση.

Αρχικά γιατί είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί και επιπλέον γιατί το άτομο πραγματικά υποφέρει, υπομένοντας μια τέτοια κατάσταση.

Στις κρίσεις πανικού βοηθάει πολύ η εφαρμογή της cbt θεραπείας

Είναι μια θεραπεία πολύ δομημένη και εστιασμένη στο αίτημα του πελάτη για να ξεπεράσει τις κρίσεις πανικού και να γίνει πιο λειτουργικός στην καθημερινότητά του, αναδομώντας τον δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης που υιοθέτησε με τα χρόνια και τις δυσκολίες που συνάντησε στην ζωή του.

Οι κρίσεις πανικού όταν δουλευτούν σωστά με έναν ειδικό ψυχικής υγείας έχουν πολύ καλή πρόγνωση. Ωστόσο, το άτομο ξεκινώντας την προσωπική του θεραπεία χρειάζεται να γνωρίζει ότι θα πάρει χρόνο να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά και ότι χρειάζεται να δουλέψει και  το ίδιο το άτομο πολύ. Ο θεραπευτής συνήθως στις κρίσεις πανικού δίνει στο άτομο ασκήσεις για το σπίτι που της πηγαίνει το άτομο στην επόμενη συνεδρία, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης. Οι τεχνικές χαλάρωσης χρειάζεται να δουλευτούν από το άτομο σε στιγμές που είναι καλά προκειμένου όταν νιώθει ότι ξεκινάει μια κρίση πανικού να καταφέρνει να μειώνει την έντασή της η και να την σταματά.

Το πρώτο και πολύ βασικό εργαλείο που δίνεται από την πρώτη κιόλας συνεδρία είναι το ημερολόγιο. Εκεί το άτομο καταγράφει την κατάσταση που το απασχολεί και το δυσκολεύει τις πρώτες αρνητικές σκέψεις που του έρχονται στο μυαλό, την συναισθηματική και την σωματική αντίδραση και την έντασή τους. Και με τον καιρό αυτό το ημερολόγιο εμπλουτίζεται.

Μέσω του ημερολογίου το άτομο μαθαίνει να παρατηρεί τον εαυτό του. Τι ερέθισμα και τι σκέψη του προκαλεί μία αρνητική σκέψη και κατ’ επέκταση και αντίδραση στο σώμα του. Το άτομο από μόνο του και άθελά του προκαλεί στον εαυτό του την κρίση πανικού. Είναι σκέψεις και διεργασίες που γίνονται μέσα στο κεφάλι του. Η χρήση του ημερολογίου και η αυτοπαρατήρηση μέσω αυτού δρουν ανακουφιστικά πολύ σύντομα σε συνδυασμό με τις αναπνοές και άλλες τεχνικές χαλάρωσης. Υπάρχουν πολλές τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να δώσει ο θεραπευτής στον θεραπευόμενο. Ο θεραπευόμενος βλέπει ποιες του ταιριάζουν και δουλεύουν σε εκείνον και αρχίζει να τις εφαρμόζει.

Χρήσιμες συμβουλές

 • Μιλήστε ανοιχτά στον θεραπευτή σας για αυτά που σας απασχολούν. Είναι σύμμαχος σας και θέλει πραγματικά να σας βοηθήσει.
 • Συμπληρώστε το ημερολόγιο που σας δίνει και παρατηρήστε τον εαυτό σας και τις αντιδράσεις στην καθημερινότητά σας.
 • Κάντε τις αναπνοές σας
 • Εφαρμόστε όσες τεχνικές σαν εξυπηρετούν και σας ταιριάζουν πριν την επικείμενη κρίση πανικού.

Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές που μπορεί ένας άνθρωπος να ακολουθήσει είτε για προσωρινή ανακούφιση είτε με την πάροδο του χρόνου να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση. Αυτό μπορεί να συμβεί με τη σωστή θεραπεία και καθοδήγηση από έναν ειδικό θεραπευτή.

 

1 σκέψη για το “Κρίσεις πανικού και αντιμετώπιση με CBT θεραπεία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *